Sivun-tausta.jpg

Milloin tehdä tiilikaton pinnoitus?

Tiilikatto on varsin yleinen näky suomalaisessa naapurustossa. Säännöllisellä huollolla tiilikaton käyttöikä on useita vuosikymmeniä, joten tarvittavat huoltotoimet todella kannattaa tehdä. Tiilikaton pinnoitus eli tutummin maalauskäsittely on yksi parhaimmista tavoista pitää huolta kotia suojaavasta tiilikatosta. 

Tiilikaton pinnoitus suojaa kattoa seuraavat jopa kaksikymmentä talvea paukkupakkasten aiheuttamilta vaurioilta, kaksikymmentä kesää auringon UV-säteilyltä ja kaksikymmentä kevättä sekä syksyä kosteudelta ja sammaloitumiselta. 

Tiilikaton pinnoitus käytännössä

Tiilikaton pinnoitus pitää sisällään kaksitoista vaihetta, joista jokainen vaatii ammattitaitoa. Työ aloitetaan kattavalla kuntokartoituksella, jolla saadaan selvitettyä katon tilanne. Mikäli katon kunto mahdollistaa pinnoituksen, tehdään tarvittavat suojaustyöt ja tarvittaessa vaihdetaan rikkinäiset tiilet. Tämän jälkeen on vuorossa katon korkeapainepesu sekä läpivientien tarkastus. Kun katon pinta on puhdas ja läpiviennit tarkastettu, levitetään katolle kasvustontorjunta-aine. Vasta näiden vaiheiden jälkeen tehdään tiilikaton pinnoitus kahteen kertaan.

Loppuun vielä maalataan reunapellit sekä läpiviennit, pinnoitetaan varatiilit ja tehdään huolellinen loppusiivous ja lopputarkastus sekä huolehditaan myös jätteiden asiallisesta poisviennistä. 

Kuten huomaat, ei tiilikaton pinnoitus ole tunnin, kahden tai edes kolmen työ. Nopealtakin tekijältä saattaa aikaa pinnoituksessa mennä useampi päivä.

Kannattaako tiilikaton pinnoitus?

Tiilikaton pinnoitus ei ole ainoastaan fiksua, vaan myös erittäin tärkeää. Kun uutta tiilikattoa suojaava tehdaspinnoite kuluu pois, ei katon pintaa suojaa mikään. Talven paukkupakkaset, syksyn sateet ja kesän aurinko yhdessä sammaleen, levän, jäkälän sekä muun kasvuston kanssa voivat haurastuttaa tiilikaton käyttökelvottomaksi. 

Tiilikaton pinnoitus

  • pidentää katon käyttöikää useilla vuosilla,
  • tekee katosta huonon kasvualustan kasvustolle,
  • estää veden imeytymisen tiilien sisään ja 
  • saa katon näyttämään kuin uudelta.

Tehdaspinnoitteen kuluminen tekee kattotiilestä huokoisen, jolloin tiili imee kosteutta ja näin altistuu erilaisille vaurioille. Sopiva pinnoitusväli tiilikatolle riippuu tehdaspinnoitteen kulumisesta, mutta on yleensä noin 15-20 vuotta. 

Milloin tiilikaton pinnoitus kannattaa?

Tiilikatto säilyy hyvänä vuosikymmeniä oikealla huolenpidolla. Toisaalta jos tiilikattoa ei huolla, tulee se tiensä päähän useita vuosia ennen aikojaan. Tiilikaton pinnoitus on kustannustehokas huoltotoimenpide, joka pidentää katon käyttöikää. 

Tiilikaton pinnoitus on järkevää etenkin, jos

  • katto on asennettu yli 15 vuotta sitten,
  • edellisestä pinnoituksesta on aikaa noin 10-20 vuotta,
  • katolla on sammalta tai muuta tiiltä haurastuttavaa kasvustoa tai
  • katon väri on haalistunut, eikä sen ulkonäkö miellytä silmää.

Katon kuntoa on mahdotonta arvioida ilman, että korkeuksiin kiipeää. Me Savon Rakentavan ammattilaiset teemme pinnoituksen yhteydessä huolellisen kuntokartoituksen, joka antaa sinulle käsityksen katon kunnosta.

Tiilikaton pinnoitus kannattaa tehdä suotuisalla säällä. Otollisinta aikaa pinnoitukselle on ehdottomasti kevät ja kesä, sillä syksyiset sadesäät estävät katon pinnoittamisen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta työhön sopivista sääolosuhteista, vaan me löydämme parhaan ajankohdan kattosi pinnoittamiseen!

Mitä tiilikaton pinnoitus maksaa?

Tiilikaton pinnoitus on varsin edullinen vaihtehto verrattuna esimerkiksi hintavaan kattoremonttiin, jossa koko tiilikatto uusitaan. Tiilikaton huolto – kuten pinnoitus ennaltaehkäisee tarvetta mittavalle kattoremontille. 

Pinnoitusen hinta riippuu paljolti muun muassa katon pinta-alasta. Tiilikaton pinnoitus maksaa useimmiten alk. 2 000 €. Kun työn tekee ammattilainen, voit kuitenkin saada urakan hinnasta reilusti kotitalousvähennystä

Aina tiilikaton pinnoitus ei ole vaihtoehto

Jos tiilikaton huolto on laiminlyöty vuosien ajan, on mitä todennäköisemmin tiilien kunto varsin huono. Sammaleen tai muun kasvuston sekä vaihtelevien sääolosuhteiden rasittamat tiilet eivät pelastu pinnoituksella, vaan tällöin järkevämpi vaihtoehto on kattoremontti. Tiilikaton pinnoitus on mahdollista ainoastaan hyväkuntoiseen kattoon, jota on huollettu tasaisin väliajoin.

Myös katon rakenteista saattaa paljastua yllätys, joka on este pinnoitukselle. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää tehdä huolellinen kuntotarkastus ennen työhön ryhtymistä. Esimerkiksi rikkinäinen tai kokonaan puuttuva aluskate laittaa koko katon vaaraan, sillä pinnoituksen yhteydessä katto pestään painepesurilla.

Tiilikaton pinnoitus takuutyönä jo 10 vuoden kokemuksella

Nyt kun sait vastauksen kysymyksiin, “milloin tehdä tiilikaton pinnoitus?” ja “miksi tiilikaton pinnoitus kannattaa?”, on aika ryhtyä tuumasta toimeen! Tiilikaton pinnoitus on projekti, joka kannattaa suosiolla jättää alan ammattilaisen vastuulle. Osaamattoman tekijän virheet koituvat todennäköisesti kalliiksi ja voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa koko katon uusimiseen.
Me Savon Rakentavan asiantuntijat kartoitamme kotisi katon kunnon sekä pinnoitamme hyväkuntoisen katon avaimet käteen -periaatteella aina sovitussa aikataulussa ja sovittuun hintaan. Saat meiltä tiilikaton pinnoituksen takuutyönä kymmenen vuoden ammattitaidolla – mahtavaa, eikö? Sitä se onkin!