kuopio-village-in-finland-island-forest-lake-finnish-landscape-horizontal.jpg

Katon pinnoitus helposti ja edullisesti

Katon pinnoitus eli maalauskäsittely on mitä mainioin ratkaisu silloin, kun katon pinnoite on kulunut. Kodin katon säännöllinen ja oikeaoppinen huolto pidentää katon käyttöikää, pitää sen toimintakykyisenä sekä nostaa kiinteistön arvoa. 

Kerromme sinulle seuraavaksi, milloin katon pinnoitus kannattaa, kenen se on fiksuinta tehdä ja kuinka työ hoituu vaihe vaiheelta. Olemme tehneet kattopinnoituksia tiili- ja peltikatoille jo 10 vuoden ajan, joten voit luottaa ammattitaitoomme tässäkin tilanteessa. 

Kannattaako katon pinnoitus?

Kun kodin katto näyttää likaiselta, vanhalta ja värittömältä, saatat miettiä, kannattaako katon pinnoitus vai jokin muu ratkaisu? Hyväkuntoisen katon pinnoitus pääsääntöisesti aina kannattaa, sillä se on erittäin kustannustehokas tapa tehdä katosta jälleen upean näköinen sekä pitkäikäinen. Ammattilaisen tekemänä katon pinnoitus pidentää katon käyttöikää jopa kymmenillä vuosilla. 

Tästä syystä tiilikaton pinnoitus kannattaa

Kun uusien tiilien tehdaspinnoite kuluu, paljastuu alta suojaamaton tiili. Pinnoittamaton tiili kerää kosteutta, joka puolestaan houkuttelee paikalle sammaleen sekä muun tiiltä haurastuttavan kasvuston. Pinnoite estää veden imeytymisen tiilien sisään ja vähentää kasvuston kasvumahdollisuuksia.

Lue lisää tiilikaton pinnoituksesta

Milloin kannattaa hankkia pinnoitus tiilikattoon? Kun tiilikaton asennuksesta on kulunut aikaa noin 15-20 vuotta, on fiksua tehdä huolellinen pinnoitus.

Tästä syystä peltikaton pinnoitus kannattaa

Vaikka peltikatto on erittäin kestävä katemateriaali, aiheutuu Suomen vaihtelevista sääolosuhteista voimakasta rasitusta myös pellille. Pinnoite antaa suojaa lämpötilan vaihteluille, jolloin katto pysyy parempana pidempään. Peltikaton yleisin ongelma on ruostuminen, jota voidaan ennaltaehkäistä peltikaton huolellisella pinnoituksella.

Milloin kannattaa hankkia pinnoitus peltikattoon? Kun peltikaton asennuksesta on kulunut aikaa noin 20 vuotta, kannattaa peltikatto huoltomaalata ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen huoltoväli on 15-20 vuotta. 

Katon pinnoitus on vaihtoehto silloin, kun kattorakenteet ovat kunnossa

Jotta katon pinnoitus onnistuu, on katon aluskatteen oltava kuiva, eikä kattorakenteissa saa olla kosteusvaurioita tai muuta pinnoitusta estävää vikaa. Katon pinnoitus ei korjaa esimerkiksi vuotoja tai puutteellista tuuletusta, vaan tällöin ongelma on korjattava tilanteeseen sopivalla tavalla. Oman kodin katon kuntoa on usein vaikeaa arvioida ilman ammattilaisen apua, jonka vuoksi me Savon Rakentavan asiantuntijat tulemme mielellämme antamaan näkemyksemme. 

Katon pinnoitus vai kattoremontti?

Aina katon pinnoitus ei ole kuitenkaan paras vaihtoehto. Vaikka koko katon uusiminen eli kattoremontti on huomattavasti pinnoittamista isompi investointi, saattaa huonokuntoiseen kattoon tehty pinnoitus osoittautua turhaksi kuluksi. 

Esimerkiksi tiilikaton kohdalla sammaloitumisen vuoksi haurastuneet tiilet tai puuttuva aluskate tekevät pääsääntöisesti kattoremontista fiksumman vaihtoehdon. Aluskatteen puuttuminen tekee pinnoittamisesta erittäin riskialtista, sillä katto puhdistetaan alkuun painepesurilla. Jos aluskatetta ei ole, saattaa suurella paineella tuleva vesi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa vesivahingon.

Jotta tiedät, kumpi ratkaisu on oikea, kannattaa katto tutkia välikatolta käsin ammattilaisen toimesta. Ei siis riitä, että silmäilet päältä päin katon kunnon. Meillä katon pinnoitukseen sisältyy aina huolellinen kuntokartoitus. 

Näin hoituu katon pinnoitus vaihe vaiheelta 

Oli kyse sitten kerrostalo-, rivitalo- tai omakotitalokiinteistöstä, sujuu meiltä katon pinnoitus helposti ja edullisesti. Katon pinnoittaminen vaatii onnistuakseen tarkkuutta sekä tietämystä katemateriaalin ominaisuuksista. Tiilikaton pinnoitus sisältää erilaisia vaiheita kuin peltikaton pinnoitus, vaikkakin alkuun esimerkiksi kattava kuntotarkastus sekä huolelliset suojaustyöt ovat välttämättömät molempien katemateriaalien kohdalla. 

Tiilikaton pinnoituksen vaiheet:

 1. Kuntokartoitus
 2. Suojaustyöt
 3. Rikkinäisten tiilien vaihdot ja korjaukset
 4. Katon korkeapainepesu
 5. Läpivientientien tarkastus
 6. Kasvustontorjunta-aineen levitys
 7. Katon pinnoitus kahteen kertaan
 8. Reunapeltien ja läpivientien maalaus
 9. Varatiilien pinnoitus
 10.  Loppusiivous
 11.  Jätteiden poisvienti
 12.  Lopputarkastus

Peltikaton pinnoituksen vaiheet:

 1. Kuntokartoitus
 2. Suojaustyöt
 3. Peltipesuaineen levitys
 4. Katon korkeapainepesu
 5. Ruostekohtien käsittely ja hionta
 6. Katon pinnoitus kahteen kertaan
 7. Loppusiivous
 8. Jätteiden poisvienti
 9. Lopputarkastus

Katon pinnoitus on edullista ammattilaisen tekemänä

Esimerkiksi koko katon ennenaikainen uusiminen on huomattavasti katon pinnoitusta mittavampi ja hintavampi projekti. Katon pinnoitus lykkää kalliimpaa kattoremonttia oikein tehtynä useilla vuosilla.

Peltikaton tai tiilikaton pinnoitus itse ei välttämättä ole fiksu vaihtoehto, mikäli sinulla ei ole siitä aikaisempaa kokemusta. Kun valitset ammattilaisen tekemään työn, on katon pinnoitus kotitalousvähennyskelpoista. Voit vähentää verotuksessa jopa puolet urakan hinnasta! 
Me Savon Rakentavalla tarjoamme kattopinnoitukset takuutyönä avaimet käteen -periaatteella, jotta projekti olisi sinulle mahdollisimman helppo ja vaivaton. Takaamme positiivisen työotteen, hyvän asiakaspalvelun sekä vaikutuksen tekevän lopputuloksen – ota yhteyttä, mikäli toivot katollesi pidempää käyttöikää!